LÄRARE

trungpa-monk

Chögyam Trungpa Rinpoche

Chögyam Trungpa Rinpoche föddes i Tibet och blev tidigt utvald som elev  inom den Tibetanska Buddhismen. Redan som 20-åring installeras han som ledare för Surmang klostret i östra Tibet, men tvingas en kort tid därefter liksom Dalai Lama fly från Tibet till Indien. Dalai Lama utnämner Trungpa som andlig ledaren för de unga lamornas skola i Dalhousie i Indien.

1963 får Trungpa ett stipendium till Oxford University i England dit han reser och börjar studera religionsvetenskap, filosofi och konst och lär sig allt mer om västerländsk kultur. Under 60-talets väcks en allt större nyfikenhet på östlig visdom och Trungpa får fler och fler förfrågningar om att undervisa om buddhism och meditation.

År 1967 flyttar han till Skottland, där han grundar Samye Ling Meditation Center, det första tibetanska buddhistcentret i väst. Men han finner det svårt att verkligen nå fram till dem han undervisar, att verkligen beröra, nå in till deras hjärtan. Han tycker att de han undervisar gärna använder det dom tar till sig för att bygga upp sitt ego, istället för att upptäckta dess illusoriska verklighet. Dessa tankar utvecklar han i en av sina första böcker: Cutting Through Spiritual Materialism, som kom att säljas i stora upplagor. 1968 återvänder han till Indien och det buddhistiska konungariket Bhutan för en lång retreat. Under denna retreat får han en stark vision om Shambhala undervisningen.

trungpa-OK

I början av 70-talet flyttar han till USA där han möter en ivrig och på andlig undervisning törstig publik. Han reser näst intill konstant den amerikanska kontinenten runt, undervisar och startar grupper och flera meditations- och retreatcenter. Han skriver en mängd böcker och startar även ett buddhistiskt universitet; Naropa University, i Boulder Colorado, ett universitet som är verksamt än idag.

zenji_portrait

Chögyam Trungpa Rinpoche blev känd för sin unika förmåga att presentera essensen av de högsta buddhistiska tankegångarna i en form begriplig för västerländska studenter.

Före sin död 1987 utsåg Trungpa sin son Sakyong Mipham Rinpoche att leda Shambhala organisationen.

home-teachings-140x170

Sakyong Mipham Rinpoche

Sakyong Mipham Rinchope föddes på samma ställe som Buddha, i Bodgaya i Indien år 1962. Sina första år tillbringade han tillsammans med sin mor, Lady Kunchok Palden i en tibetansk flyktingby i nordvästra Indien, där han började sina studier av buddhismen. Vid sju års ålder åkte han till sin far, Trungpa Rinpoche och kom att växa upp på ett sätt som inte var så olikt andra västerlänningar. Han gick i skola i USA och tillbringade en del tid i Oxford i England. Sakyong Mipham Rinpoche är genom sin uppväxt i både öst och väst unik genom att han överbryggar två världar.

Efter sin fars död åkte Sakyong till Indien för att studera på Tibetanska munkars traditionella sätt. Under några år studerade han intensivt med Dhilgo Khyentse Rinpoche, Penor Rinpoche och Khenpo Namdral.

Från 1990 och framåt tog Sakyong ansvar för ledarskapet av Shambhala. Han undervisar både i Shambhalaträning och Buddhism från sin unika ställning av att vara västerlänning och utbildad på traditionellt sätt inom Tibetansk Buddhism. Han tillbringar några månader varje år på retreat i Indien där han studerar för sin Khenpo examen.

Sakyong har skrivit ett flertal böcker bl.a. ”Turning the Mind into an Ally”, ”Ruling your World och en av de senaste; ”Running With the Mind of Meditation”, en bok om löpning och meditation. Sakyong löptränar i stor utsträckning och har deltagit i ett flertal marathonlopp.

Chögyam Trungpa Rinpoche och Sakyong Miphan Rinchope företräder både Kagyo- och Nigmatraditionerna, två av de fyra huvudtraditionerna som finns inom den tibetanska buddhismen.

Idag finns det Shambhala centra och grupper främst i Nordamerika och Europa, men också runt om i världen. Chögyam Trungpa Rinpoche hade en djup övertygelse om att de läror han bar på kunde överföras till elever i andra kulturer och att de i sin tur skulle kunna undervisa och leda andra. Inom Shambhala finns således en stark betoning på att utbilda och utveckla olika lärare och ledare, de flesta med vanliga jobb vid sidan om sitt undervisande.

Pema-Chodron2

Pema Chödrön

En av de mest kända är Acharya Ani Pema Chödrun, som har berört många människor genom sina böcker och sitt sätt att undervisa. Pema Chödrun träffade Chögyam Trungpa Rinpoche redan 1972 och studerade med honom fram till hans död 1987. Chögyam Trungpa Rinchope bad henne att arbeta för inrättandet av ett kloster; Gampo Abbey i Nova Scotia, det enda inom Shambhala traditionen, vilket hon också var ledare för under många år.

Shambala Stockholm är en ideell förening som bildades-94, och har sedan 2012 sitt eget center. Vi har ett nära samarbete och utbyte med grupperna i Helsingfors och Köpenhamn. I Norge har det arrangerats kurser och program i både Oslo och Trondheim, men där finns ännu ingen officiell grupp.

Vi i Stockholm har egna lärare, men bjuder ofta in lärare från resten av Europa.