HUVUDLÄRARE

trungpa-monk

Chögyam Trungpa Rinpoche

Chögyam Trungpa Rinpoche föddes i Tibet och blev tidigt utvald som elev  inom den Tibetanska Buddhismen. Redan som 20-åring installeras han som ledare för Surmang klostret i östra Tibet, men tvingas en kort tid därefter liksom Dalai Lama fly från Tibet till Indien. Dalai Lama utnämner Trungpa som andlig ledaren för de unga lamornas skola i Dalhousie i Indien.

1963 får Trungpa ett stipendium till Oxford University i England dit han reser och börjar studera religionsvetenskap, filosofi och konst och lär sig allt mer om västerländsk kultur. Under 60-talets väcks en allt större nyfikenhet på östlig visdom och Trungpa får fler och fler förfrågningar om att undervisa om buddhism och meditation.

År 1967 flyttar han till Skottland, där han grundar Samye Ling Meditation Center, det första tibetanska buddhistcentret i väst. Men han finner det svårt att verkligen nå fram till dem han undervisar, att verkligen beröra, nå in till deras hjärtan. Han tycker att de han undervisar gärna använder det dom tar till sig för att bygga upp sitt ego, istället för att upptäckta dess illusoriska verklighet. Dessa tankar utvecklar han i en av sina första böcker: Cutting Through Spiritual Materialism, som kom att säljas i stora upplagor. 1968 återvänder han till Indien och det buddhistiska konungariket Bhutan för en lång retreat. Under denna retreat får han en stark vision om Shambhala undervisningen.

I början av 70-talet flyttar han till USA där han möter en ivrig och på andlig undervisning törstig publik. Han reser näst intill konstant den amerikanska kontinenten runt, undervisar och startar grupper och flera meditations- och retreatcenter. Han skriver en mängd böcker och startar även ett buddhistiskt universitet; Naropa University, i Boulder Colorado, ett universitet som är verksamt än idag.

zenji_portrait

Chögyam Trungpa Rinpoche blev känd för sin unika förmåga att presentera essensen av de högsta buddhistiska tankegångarna i en form begriplig för västerländska studenter. Han gick bort 1987.

 

 

Pema-Chodron2

Pema Chödrön

En av de mest kända lärare är Ani Pema Chödrun, som har berört många människor genom sina böcker och sitt sätt att undervisa. Pema Chödrun träffade Chögyam Trungpa Rinpoche redan 1972 och studerade med honom fram till hans död 1987. Chögyam Trungpa Rinchope bad henne att arbeta för inrättandet av ett kloster; Gampo Abbey i Nova Scotia, det enda inom Shambhala traditionen, vilket hon också var ledare för under många år.

Vi i Stockholm har egna lärare, men bjuder ofta in lärare från resten av Europa.